Vaja neurje

V četrtek so prvič po nevemkoliko letih v Ljubljani,  sicer samo operativna izpostava štaba civilne zaščite sever (OI ŠCZ Sever) pripravili vajo civilne zaščite v primeru zares hudega neurja. Ker zadeve sploh niso utečene, ker je bilo na tem področju kar nekaj let vse “mrtvo” je bilo potrebno naredit tapravi načrt. Mož je pisal elaborat zagotovo 2 meseca, sem in tja sem mu jaz narisala amaterske skice objektov tako na hitro, kasneje so bile zrisane profesionalno. V vajo so bile vključene ekipe NMMP, reševalci iz višin in globin, vodniki reševalnih psov,  center 112, mesto Ljubljana, konjeniška policija in seveda gasilci celega sektorja vključno z gasilsko brigado, ter gasilci bolničarji, jah to sem pa tudi jaz.

Cilj vaje je bil preverjanje usposobljenosti pripadnikov in enot zaščite in reševanja na področju operativne izpostave CZ MOL Sever. Uskladiti sodelovanje vseh udeležencev vaje, preveriti sistem vodenja in reševanja med različnimi enotami na vaji, preveriti ustreznost sredstev zvez in drugih kkomunkacijskih sredstev, ter usposobljenost udeležencev za njihovo uporabo, preveriti uporabo tehničnih sredstev in postopkov med različnimi enotami na vaji. Okrepiti medsebojno sodelovanje in druženje, medsebojno spoznavanje in s tem čim boljše in čimbolj učinkotivo delo na področju reševanja.

Fante gasilec na različnih lokacijah v občini LJ-Bežigrad so kar hitro aktivirali, čeprav zveze že v začetku niso delovale tako kot bi bilo potrebno. Zgubljali so se signali, menjali kanali. Iz minute v minuto pa je na center prihajalo vse več informacij o posledicah katastrofalnega neurja in o ponesrečencih.

Po nas reševalece je prišel šofer, itak ane, ja kdo pa drug. Ampak pazi, vozil je zgleda na čas, delalo je vse, luči, sirene……… Jaz v življenju še nisem bila na intervencijski vožnji, tako da sem imela “čast” to občutihi, pa nebi rada da se ponovi. Vesni je na pol poti v avtu postalo slabo, kasneje je omenila, da če bi naredil šofer samo še dva ovinka, da bi dobil vsebino želodca za vrat :-) Magdalena se je obrnila rikverc zaradi slabosti, mi2 z Mojco pa sva sedeli čisto zadaj in se režali kot dve opici :-) vse pa se je odvijalo tako hitro. Na kao triažnem delu terenske bolnišnice nas je skipal in šel dalje po druge ekipe. Me pa med ranjence. Vsak je imel okoli vratu obešen A4 format papir z napisom poškodb, ki jih je bilo potrebno oskrbeti in poskrbeti za nadaljni prevoz.

Da je bilo vmes veliko smeha, ni treba posebej poudarjati. Se vidi na sliki kako jim je hudo, kajne :-) Komentar enega izmed njih je bil, da bi pa tako večx prišel v službo ;-)

Največ pa se je dogajalu tule.

O vaji ni bila obveššena 7sila, zanjo niso vedeli niti okoliški prebivalci, zato je bilo izredno veliko zanimanja ko se je začelo dogajat. Kaj gori??? Kje gori???? Koliko je poškodovanih???? Na licu mesta je bilo kup gasilskih vozi, 2 reševalnih vozil, reševalec na motorju, reševalci iz višin in še in še. Poleg tega so obhode delali tudi ocenjevalci. Včeraj sem slišala na “radiu hodnik” da je gorela pekarna, jah pač ne bo frišnega kruha :-)

Res čisto, čisto kratka analiza je pokazala, da je tisto na kar so se najbolj zanašali totalno pregorelo, zveze so šle v maloro, oz. bolje rečeno fantom je bilo na1x podano preveč informacij, ki jih  niso znali sporočiti naprej. Še dobro da je bila samo vaja :-( Ne znam si predstavljati kaj bi bilo če bi šlo zares. Drugače pa ………. zelo, zelo dobro medsebojno druženje.

Ekola še malo utrinkov.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov zaenkrat »

 1. 1

  Luka - Kamnik pravi,

  30.05.2009 @ 22:18

  Vem kako je to v takih primerih, lansko neurje sem bil del časa v dežurni sobi PGD Kamnik oz. potem v operativnem štabu CZ, kjer smo sprjemali klice – nekaj direktno k nam, nekaj iz centra 112 in 113… Že samo zbiranje prijav, ko ti telefon zvoni nekaj ur nepretrgoma je zahtevno, pa potem nadaljnja koordinacija enot, ki jih imaš na terenu… Za vsakega moraš v vsakem trenutko vedeti kaj dela, kje dela itd.

 2. 2

  Suzy pravi,

  30.05.2009 @ 22:24

  Ravno prejšnji teden sem z nekom razpravljala, če civilna zaščita še obstaja.
  Leta nazaj je bilo veliko teh NNNP akcij, zdaj pa samo občasno kaka gasilska. Vsaj kar jaz vem.

 3. 3

  igo pravi,

  30.05.2009 @ 22:28

  A niso rekli, da bo letos v primeru dežja prireditev odpadla?
  LP,
  Igor

 4. 4

  Operater pravi,

  30.05.2009 @ 22:40

  Zveze niso šle v maloro, samo posamezni uporabniki jih ne znajo uporabljat…. kot vedno

 5. 5

  Mateo pravi,

  31.05.2009 @ 14:31

  Se strinjam z napisanim da je bila zadeva zelo zanimiva, še sploh če se prvič pelješ na intervencijo z lučkami in sirenami pa z tako profesijonalnim voznikom (od Hipodroma Stožice do GD v Nadgorici 4 minute)to pa že je brzina in iskušnje. Malo takih voznikov je v naših vrstah. Vse vožnje z tem vozilom so bile snemane tako da bo prav zanimivo videti posnetke in poslušati komentarje tistih v vozilu, če so sploh bili)))
  Veliko časa je bilo vloženega v pripravo te vaje in res škoda da so nekatere zadeve zatajili(zveze), ostalo je teklo po načrtu.
  Še dobro da je bila vaja.

  LP Mateo

 6. 6

  vvooodnarka pravi,

  9.06.2009 @ 22:56

  Živjo, pred našo O.Š. so tudi en dan napravili toliko muske, da sem bila jaz čist http://www.ednevnik.si/entry.php?w=vvooodnarka&e_id=94885 in, ko je bilo vse mimo sem izvedela, da je bila vaja, pa ne bi čisto nič bentila, če bi na radiu objavili.

  Lahko noč ;) vvooodnarka!

Komentarji RSS · TrackBack URL

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !